‘Nothing is permanent in this world, not even our troubles’. – Charlie Chaplin

Een relatiebreuk betekent een grote verandering in je leven. Het is heftige kost. Er moet van alles geregeld worden. Het is een proces waarin alles op zijn kop staat. De scheiding is een proces van (leren) loslaten. Gewild of ongewild. En dat terwijl alle mogelijke emoties de revue passeren. Er volgt een onzekere tijd, vol met vragen. Kan ik in mijn huis blijven wonen? Hoe sta ik er straks financieel voor? Loopt mijn onderneming gevaar? Hoe moet het met de kinderen? In deze verwarrende, emotionele periode is het mijn missie om mensen weer houvast te geven, zodat zij verder kunnen. Want er is altijd licht aan de horizon.

Aan een crisis, zoals een scheiding, zitten meerdere kanten. Als wij de Dikke Van Dale erop naslaan en kijken naar de betekenis van het woord crisis, dan heeft dit woord meerdere betekenissen: wending, keerpunt, periode van ernstige stoornis, toestand waarin de oude levensgewoonten ontoereikend blijken voor een harmonische oplossing van gerezen moeilijkheden. Interessant is het Chinese karakter voor crisis dat uit twee onderdelen bestaat: gevaar en kans. Aan de ene kant lopen wij door de crisis aan tegen moeilijkheden, problemen, angst, weerstand. Aan de andere kant leidt een crisis tot mogelijkheden, kansen, uitdagingen. Kortom veranderingen die ten goede kunnen komen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Het is dus ook een kans op beter. Het leven is immers een groeiproces. Als je ervoor open staat. En alles gaat voorbij, ook dit.

‘Alles verandert, niets blijft hetzelfde.’